Znajdź miarę kąta pomiędzy wektorami a i b (iloczyn skalarny)
Karol: Znajdź miarę kąta pomiędzy wektorami a i b, jeżeli wiadomo, że
|b| = √2 * |a|
wektor u = 2 * wektor a + wektor b
wektor v = 3 * wektor b − 4 * wektor a
wektory u i v są prostopadłe.
19 kwi 17:53
Karol: nie bardzo wiem jak sie za to zabrac.. plz pomożcie
19 kwi 18:06
Karol:
19 kwi 18:34
Jack: iloczyn skalarny u ◯ v=0. więc
u ◯ v = (2a +b) ◯ (3b−4a)
0=(2a +b) ◯ (3b−4a)
0=6ab−8|a|2+3|b|2−4ab
0=2ab−8|a|2+3*(√2*|a|)2
0=2ab−2|a|2
z def. mamy:
ab=|a|*|b|*cosα
Więc:
0=2|a|*√2*|a|*cosα−2|a|2
2|a|2=2√2|a|2*cosα / : 2√2|a|2
cosα=22√2
cosα=√22 ⇒ α=45o
19 kwi 20:07
ania: 0=2ab−8|a|2+3*(√2*|a|)2
0=2ab−2|a|2
skąd to się wzieło?
12 wrz 16:27