ravau16: Mam problem z takim zadaniem z funkcji wymiernej.
Wyznacz liczbę rozwiazań:
|2/x + 3| = p
Prosze o pomoc
8 gru 14:31
pipi:
zał. x≠0
2/x +3 =p lub 2/x +3 = - p
3x +2 = px lub 3x +2 = - px
x(3 -p) = - 2 lub x(p+3) = - 2
x= 2/(p -3) lub x = -2/(p+3) wiec p≠3 p≠ -3 i x≠0
rozw. jest nieskończenie wiele
dla p⇔R - {-3,3}
8 gru 14:40
pipi: Oczywiście tam jest
2/(x) +3 czyli 2
----- +3 = p
x
8 gru 14:42
Mycha: jezeli p<0 badz p=3 to brak rozwiazan
p=0 rozwiazanie bedzie jedno
p>0 i p≠3 dwa rozwiazania
8 gru 14:42
ravau16: dzięki

A jak sie sprawa ma gdy tylko mianownik mam z modułem ?
1/|x-1| = m - 2
8 gru 14:43
pipi:
1
I x- 1I = -------
m -2 m≠2 x≠1
i podobnie 1 1
x-1= ------ lub x-1= --------
m-2 2-m i oblicz x
8 gru 14:47
Mycha: pipi jezeli chodzi o te zadania jeszcze nie uwazasz ze jezeli prawa strona bedzie ujemna
to nie bedzie rozwiazania
8 gru 14:51
ravau16: tak też mi sie zdaje...
8 gru 14:53
8 gru 14:59
Mycha: czytalam czytalam

w dodatku ta pogoda tez nie zacheca do zycia
8 gru 15:00
pipi: Ravau

! najważniejsze że włączasz mózg

!
i tak ma byc w matmie

: i nie tylko


Powodzenia

jesteś dobra
8 gru 15:02
ravau16: mam takie równanko: x
3 + 3x
2 + 2x/ x
2 + 2x = 0
m zerowe wyszły mi: x
1 = 0, X
2 = -4, X
3 = -2
ostateczny zapis wygląda tak: x(x + 4) ( X+2) (x+4)
mogłby ktoś sprawdzic

bo niewiem czy w dobrym kierunku ide...
8 gru 15:04
pipi: Dobrze że jest to forum

to nie patrzę za okno domu
tylko w" okno" komputera

a tu pogoda "ducha" cały czas niezmienna

8 gru 15:05
pipi:
Ale jeżeli to wyraż. wymierne to x≠0 i x≠ -2 bo mianownik by sie zerował OK
8 gru 15:07
ravau16: nie łapie

czyli jak powinno być ?
8 gru 15:08
pipi:
Wiec rozw. tylko x = -1
8 gru 15:08
pipi: bo D= R - {0, - 2} ok
8 gru 15:09
ravau16: no tak... to wynika z mianownika. Czyli chodzi o to że rowiązaniem jest -4 ?
8 gru 15:10
Mycha: -1 - zle obliczyles pierwiastki

poza tym Twoj ostateczny zapis jest wielomianem 4 stopnia a Ty masz tylko trzeciego
8 gru 15:12
pipi: A dlaczego Ci wyszło x = -4 nie wiem
:0
w liczniku masz X(x
2 +3x +2)=0 Δ=1 x
1 = -1 x
2 = -2 x
3= 0
zostaje tylko x= -1 sprawdź bo sie pomyliłaś
8 gru 15:13
ravau16: od zawsze wiedziałem, że matma nie jest moim powołaniem...
8 gru 15:14
Mycha: zwylka pomylka

pomylki zdarzaja sie kazdym
8 gru 15:14
8 gru 15:15
ravau16: już łapie

Pocwicze i moze jakoś sprawdzian pójdzie

Jak zalicze to zabieram was
dziewczyny na piwo
8 gru 15:16
8 gru 15:17
Mycha:
8 gru 15:18
8 gru 15:18
ravau16: saperami
8 gru 15:18
pipi: Bo tylko saperom nie mozna sie mylić

8 gru 15:20
ravau16: hehe

dobra dzięki za pomoc

ide do tej matmy..
8 gru 15:21
ravau16: Chyba Wam nigdy nie dam spokoju...
Ostatnie zadanko. Mam narysować wykres, określić dziedzine, zbió wartości i wyznaczyć
wartość
dla 1.
Walnałęm wykresik. D = R - {3}, Zwf = ( - ∞; + ∞ ) \ {1}
a jak wyznaczyć ta wartość dla 1 ?
8 gru 15:35
pipi: nie wiem jak wyglada ta funkcja

ale jeżeli z dziedziny tylko x≠3
to poprostu liczysz normalnie f(1) i tyle
8 gru 15:43
ravau16: hehe, zapomnialem podać funkcji

to jest f(x) = x-1/x-3
czyli licze f(1) podstawiam pod ixy i wychodzi mi... 0 ?
8 gru 15:44
8 gru 15:46
ravau16: dziex

A o co chodzi, że wtym zadania mam "napisać zależnosć"

(1/x+1 + x) (x/x-1 -1 )
8 gru 15:49
pipi: miedzy nawiasami masz mnożenie

jak tak to wzór (a-b)(a+b) = a
2 - b
2 i tyle
8 gru 15:50
ravau16: no. dzieki
8 gru 15:54
pipi: Nieeeeee

! źle popatrzyłam

żoładek mam pusty i chyba dlatego

tam nie będzie różnicy kwadr. Bzdurki Ci napisałam sorrry

ide cos jednak zjeść

))
8 gru 15:57
ravau16: chociaż... jak mam zastosować ten wzór skoro w pierwszym nawiasie mam ( 1/x+1 + x ) a w
drugim (x/x-1 -1 ) ?
8 gru 15:58
ravau16: heh, to smacznego
8 gru 15:58
8 gru 15:59
ravau16: ok

dzieki
8 gru 16:01
pipi:
Więc poprawnie ma byc


x≠1 i x≠ -1
x
2 +x +1 x -x +1 x
2 +x +1
(----------------) *( -----------) = ------------ teraz spadam spokojnie
x+1 x-1 x
2 - 1
8 gru 16:07
ravau16:
8 gru 16:10