...
Katasia: PROSZĘ O POMOC
W ciągu arytmetycznym piąty wyraz równa się 25, a iloraz otrzymany po podzieleniu wyrazu
dwunastego przez trzeci jest o 2 większy od ilorazu otrzymanego po podzieleniu wyrazu
szesnastego przez ósmy. Znajdź pierwszy wyraz i różnice tego ciągu.
19 kwi 17:25
pingua: a
5 = 25
a
1 = 25−4r
a
12 = 25+7r
a
3 = 25−2r
a
16 = 25+11r
a
8 = 25+3r
(25+7r)/(25−2r) = (25+11r)/(25+3r) +2
(25+7r)/(25−2r) = [25+11r + 2(25+3r)] / 25+3r
Teraz wystarczy tylko wyliczyć r, wyjdą dwa rozwiązania, poprawne będzie tylko całkowite, r=5
20 kwi 15:23