Zosiaaa: Wsrod 20 komputerow 90% jest sprawnych .w sposob losowy wybrano 3 komputery.jakie jest
prawdopodobienstwo ze conajmniej 2 z sposrod wybranych komputerow sa sprawne
8 gru 13:47
pipi:
zepsutych jest 10% z 20 = 2 więc sprawnych jest 18
moc Ω= C
203 oblicz tę kombinację
moc A= C
182 * C
21 + C
181
P(A) = mocA/mocΩ
pozostaje Ci tylko obliczyć te kombinacje a to już napewno potrafisz
8 gru 13:57
Zosiaaa: no ale nie jest konkretnie powiedziane ze 2 maja byc zepsute tylko conajmniej 2 wiec
chyba moze ich byc wiecej? bo sprwnych jest az 18. nie wiem
8 gru 14:07
pipi:
co najmniej dwa to oznacza; dwa lub trzy bo innych mozliwości nie ma
więc dlatego
masz 1/ dwa czli C
182
2/ lub trzy czyli C
183 no i tu sie pomyliłam

Napisałam że C
18 1 a ma być oczywiscie C
183 popraw
i będzie ok
8 gru 14:13
pipi:
Zosiu? już jest ok? źle wybiłam zamiast 3 to 1 "D
8 gru 14:15
pipi:
Jeszcze raz ,bo coś z poniedziałku mi sie źle patrzy na te zad
1/ oczywiscie C182 * C21
8 gru 14:19
pipi: Nie namieszałam Ci za bardzo

wiesz już jak ma być poprawnie

myśle,że tak

8 gru 14:21