helppppp!!
Klaudusiaaa: help

rozwiaz rownania tutaj cos ze wzorami delty i b do kwadratu +4ac :
a)2x+1 pod kreska 3x−1 − 6x pod kreska 5x −1 =0
b)x+5 pod kreska 2x−6=2x−7 pod kreska 3x−9
19 kwi 16:39
nat: na pewno dobrze przepisałaś treść zadań? sa dwie kreski ułamkowe?
19 kwi 17:01
Klaudusiaaa: tak dobrze
19 kwi 17:03
Klaudusiaaa: | | 2x+1 | | 6x | |
a) |
| − |
| = 0 |
| | 3x−1 | | 5x−1 | |
| | x+5 | | 2x−7 | |
b) |
| + |
| tak to wyglada  |
| | 2x−6 | | 3x−9 | |
19 kwi 17:07
nat: najlepiej zeskanuj albo zrób zdjęcie tego zadania i prześlij mi na maila natf@vp.pl
19 kwi 17:08
nat: ok juz widze
19 kwi 17:08
Klaudusiaaa: nie no juz Ci napisalam

to sie robi z delta cos tam
19 kwi 17:08
Klaudusiaaa: pomozesz
19 kwi 17:14
maturzysta: W pierwszym odjemnik na drugą stronę i pozniej na krzyż mnożysz, pamietaj o załozeniu ze
mianownik musi byc rozny od zera. Nie dzielimy przez zero
19 kwi 17:21
Klaudusiaaa: prosze jesli mozesz napisz mi dokladnie jak to zrobic
19 kwi 17:25
nat: (2x+1)(5x−1) = (3x−1)6x
10xdo2 − 2x + 5x −1 = 18xdo2 −6x
−8xdo2 + 9x−1 = 0
deta=bdo2−4(ac)
delta=81−4(8)
delta=49
pierwiastek z delty=7
x1=−1 x2=1/8
19 kwi 17:33
nat: ta delta to jest wyznacznik trójmianu kwadratowego
za a przyjmujesz liczbe przy xdo2
za b liczbe przy x
a za c wyraz wolny
19 kwi 17:34
nat: (x+5)(−3x+9) = (−2x+7) (2x+6)
xdo2 − 4x + 3 = 0
delta=4
pierw delty=2
x1=1 x2=3
19 kwi 17:41
nat: mam nadzieję, że nigdzie nie zrobiłam błędu w rachunku
19 kwi 17:42
Klaudusiaaa: jesli mozesz to pomoz mi z ta delta prosze
19 kwi 18:48
nat: no ale delte masz wyliczona
dla podpunktu b) wynosi ona 4
a pierwiastek z delty to 2
delta= bdo2−4(ac)
i ja juz Ci wyliczylam ze to wynosi 4
potem pierwiastek z delty uzywa sie do obliczenia x1 i x 2
wzor na x1= −b−pierwiastek z delty i to podzielone przez 2a
i po podstawieniu wyszo 1
a x2= −b+pierwiastek z delty podzielone przez 2a
i po obliczeniu wyszlo 3
19 kwi 19:01