Zadania z parametrem.
Fisieeen: 1. Dla jakich wartości parametru m równanie: x
2 − (m+1)x + m+1=0 ma dwa pierwiastki różnych
znaków?
2. Zbadaj liczbę rozwiązań równania (m+1)x
2 − (2m−3)x + m−7=0 w zależności od parametru m.
3. Dla jakich m dziedzina funkcji y=(m
2 − 1)x
2 + 2(m−1)x + 2 jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych?
Z góry dzięki za pomoc.
19 kwi 16:34
Jack:
a)
Δ>0,
x1*x2<0
b)
rozważ kilka przypadków: funkcję liniową oraz funkcję kwadratową w zależności od Δ.
c) masz dwie możliwości: funkcja kwadratowa lub funkcja liniowa. Zastanów się kiedy któraś z
nich ma dziedziną inną niż R.
19 kwi 16:39
Fisieeen: Ale o to chodzi, że ja tego nie umiem.. : |
19 kwi 17:14
maturzysta: Znasz wzory vietea? Bez tego nie ruszysz
19 kwi 17:16
Fisieeen: tak to znam.
x1 + x2 = −ba
i
x1*x2 = ca
19 kwi 17:21
Fisieeen: Jejq, mógłby ktoś mi to rozwiązać.? bardziej rozkminie gotowe zadanie, niż tłumaczenie jak mam
to zrobić..Prosze...
19 kwi 19:43
Fisieeen: edit: 3. Dla jakich m dziedzina funkcji y=√(m2 − 1)x2 + 2(m−1)x + 2 jest zbiór wszystkich
liczb rzeczywistych?
19 kwi 20:00
Fisieeen: Pomożecie.?
19 kwi 20:45