matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
BRYŁY
Kasieczka :
PROSTE ZADANIE DLA CIEBIE
! przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym. obwód podstawy stożka ma długość 6π cm. oblicz pole powierzchni bocznej i objętość stożka.
19 kwi 16:27
driver:
2πr=6π⇒r=3cm , l=2r=6cm , h
2
=l
2
−r
2
= 36−9=27⇒h=
√
27
=3
√
3
P
b
=πrl=......
1
V=
πr
2
*h=........
3
19 kwi 20:56