BRYŁKI
Kasieczka : WYJĄTKOWE ZADANIE

do akwarium wlano 120 litrów wody, napełniając 75% jego pojemności. oblicz ile m2 szkła zużyto
na wykonanie tego akwarium, jeżeli jego wysokość wynosi 50 cm, a długość jest dwa razy większa
od szerokośc
19 kwi 16:26
Eta:
Jakie tam "wyjątkowe" ?

1litr = 1 dm
3
H= 50cm= 5dm a= 2b
V= a*b*H = 2b
2*5= 10b
2
o,75*V= 120 => 0,75*10b
2= 120 => b
2= 16
to
b= 4 dm = 0,4 m i a= 2b= 8dm =0,8m H= 5dm= 0,5m
ilość szkła to P
c = 2( ab +aH + bH) =........ podstaw dane i policz
19 kwi 17:58
Kasieczka : czy mozesz sprawdzic czy dobrze obliczyłam bo wyszło 3,68 m2
19 kwi 18:09
Eta:
Echhhh

P
c= 2( 0,8*0,4 + 0,8*0,5 + 0,4*0,5)= 2( 0,32 + 0,4 + 0,2) = 2*0,92 =
1,84 m2
19 kwi 20:11
Kasieczka : dzięki
19 kwi 22:09