zad
matthew:

Cześć,
mam takie zadanie:
Trapez ABCD podzielono na trzy figury o równych polach. Sposób podziału ilustruje rysunek.
Wiedzac, że bok kwadratu CDEF jest równy 6, oblicz:
obwód trapezu ABCD.
zaczałem tak:
P
CDEF = a
2 = 36cm
2
P
CDEF = P
ABEF
proszę o pomoc...
19 kwi 16:20
matthew: ponawiam
19 kwi 19:06
matthew: prosze o pomoc
19 kwi 20:31
Eta:

pomogę
19 kwi 20:53
Eta:
Ja długość podstawy dolnej oznaczyłam ( jak zwykle) przez "a"
pole kwadratu = 36
to pole trapezu ABCD = 3*36 = 108 ( bo podział figur o takich samych polach)
dobrze zacząłeś
wysokość trapezu ABCD jest h= 6+h
1
| a+6 | |
więc pole trapezu ABCD : |
| *( 6+h1)= 108
|
| 2 | |
Rozwiąż teraz układ tych dwu równań
(a+6)*h
1= 72
i (a+6)(6+h
1)= 216
wyznaczysz : "a" i "h
1"
więc i "h" = 6+h
1
długość ramienia BC wyznacz z tw. Pitagorasa
Powodzenia:
Odp: b= 6 a= 18 h= 9 IBCI= 15
Ob= a+b+h+IBC|= 48 [j]
19 kwi 21:02
matthew: dziekuje
Eta 
biore sie za analize
19 kwi 23:53
Eta:
Tylko mnie nie zawiedź
19 kwi 23:57
matthew: ufff udalo sie, troche mialem problemy z ukladem rownan, dosyc poplatany...

tylko.... skad od razu wiedzialas, ze nalezy stworzyc uklad tych dwoch rownan?, Tzn konkretnie
to chodzi mi o rownanie z polem calego trapezu ABCD.
To wynika z wyczucia, czy mowiac kolokwialnie

rzuca sie w oczy?
sam probowalem stworzyc taki uklad, bylem w zasadzie pewny, ze trzeba go zrobic, ale caly czas
wychodzily mi sprzeczne wyniki, albo wszystko sie redukowalo...
20 kwi 00:28
Eta:
Z treści zad> znasz pole trapezu ABCD P= 3*Pkwadratu = 3*36 =108
skoro masz dwie niewiadome a i h , gdzie h= 6+h
1
gdzie h
1 −− dł. wysokosci grugiego trapezu
to musisz szukać drugiego równania , właśnie z a i h
1
a te niewiadome są zawarte w polu trapezu ABEF
układ prosty do rozwiązania:
a+6=
72h1
| 72 | |
to |
| *( 6+h1)= 216 /*h1
|
| h1 | |
72(6+h
1)= 108h
1 /: 72
(6+h
1)= 3h
1 => 2h
1=6 to h
1=3
zatem:
to a= 24−6= 18
tak go rozwiązywałeś? .....
20 kwi 00:47
matthew: tak, mniej wiecej tak, tylko oczywiscie ten uklad jest troche bardzie rozpisany, ale wyniki mi
wyszly poprawne.

ale wiesz, mozna od razu na to nie wpasc, nie sugeruja dokladnie aby skorzystac z pola calego
trapezu, jest napisane, zeby obliczyc obwod.
Zaczalem po prostu machinalnie liczyc pole kwadratu, a potem przyrownalem je do pola mniejszego
trapezu, skoro napisali, ze pola sa rowne.. Nastepnie zaczalem kombinowac z polem trojkata,
cos nie wychodzilo, wiec myslalem, ze to ja robie cos zle, albo nie znam jakiejs wlasnosci....
i tak zeszlo troche czasu. Probowalem stworzyc uklad, gdzie pole kwadratu przyrownalem do
trojkata i do mniejszego trapezu. Wlasnie z tych dwoch rownan miedzy innymi, chcialem obliczyc
wysokosc i podstawe....
20 kwi 11:09
kjasia:

∑∑∑βγδΔ≤⊂∫∫←→⇒
6 maj 10:22
Kobra:

dawaj dawaj dawaj1

!
A TY NIE URZYWASZ MUZGU GUGALA
9 mar 20:27