eSik: witam mam taki problem
kumpela poprosila mnie o wyliczenie jej zadan ja w pmieci je obliczylam ale nie wiem jak
to jej zapisc, żeby nauczycielka sie nie przyczepila
zad1
Wyznacz ciąg arytmetyczny mając dane a5+a7=20 i a4+a11=26
zad2
Oblicz wyraz pierwszy i iloraz c.geometrycznego jeżeli a3=7 i a5=28
zad3
Dany jest ciąg An, w którym wyraz ogólny określony jest wzorem an=7-2n
a) korzystając z definicji określ monotoniczność ciągu
b) określ liczbę wyrazów tego ciągu należących do przedziału (100,500)
z góry dziekuje za pomoc
8 gru 11:19
Basia:
1)
a5=a1+4r
a7=a1+6r
a5+a7=2a1+10r=20
2a1+10r=20
-------------------
a4=a1+3r
a11=a1+10r
a4+a11=2a1+13r=26
2a1+13r=26
-------------------------------
i rozwiązujesz układ równań (podkreślonych)
2)
a3=a1q2=7
a5=a1q4=28
i rozwiuązujesz układ równanń
3a)
an+1=7-2(n+1)=5-2n
an+1-an=5-2n-(7-2n)=-2
3b)
rozwiązujesz układ nierówności
an>100
an<500
czyli
7-2n>100
7-2n<500
8 gru 11:45
eSik: szczerze mówiąc nie rozumiem tego zad3
8 gru 12:49
Basia:
liczysz wyraz n+1 czyli w miejsce n wstawiasz n+1
a potem liczysz różnicę an+1-an
jest stała i równa -2
czyli an+1-an=-2 czyli an+1=an-2<an
albo pisząc odwrotnie an>an+1
czyli ciąg jest malejący bo a1>a2>a3>.......
o to co chodziło?
8 gru 14:14
Basia:
w b)
-2n>93 i -2n<493
n<-93/2 i n>-493/2
a to jest niemożliwe bo n jest liczbą naturalną
czyli żaden
inaczej:
ciąg jest malejący czyli największym wyrazem jest a1=7-2=5
czyli dla każdego n an ≤5 czyli żaden an nie należy do przedziału (100;500)
8 gru 14:18