rozwiąż równanie wielomianowe
mucha: Błagam pomóżcie

Rozwiąż równanie wielomianowe
a) x
3+ 7x
2 − x − 7 = 0
b) 3x
3 + 7x
2 − 6x + 14 = 0
19 kwi 15:42
Basia:
ad.a
x3−x+7x2−7=0
x(x2−1)+7(x2−1)=0
(x2−1)(x+7)=0
(x−1)(x+1)(x+7)=0
dokończ
ad.b
jesteś pewna, że nie ma tam błędu w zapisie ?
19 kwi 15:48
mucha: tak jestem pewien... wszytsko jest tak jak na kartce .... dziękuje ale jak to dokończyć

jestem zupełnie zielony
19 kwi 15:50
mucha: nie mam pojecia nic o tym niestety a potrzebuje
19 kwi 15:56
maturzysta: Dokoncz tak, ze wypisujesz x=1 lub x=−1 lub x=−7 po prostu ktorys ze wspolczynnikow musi byc
zerem aby z tego mnozenia wyszło zero.
W b jest bład, ktorys z plusow jest minusem
19 kwi 16:03
mucha: to b mam tak na kartce.. czyli mam błąd
19 kwi 16:08