ciag
rox: Oblicz pierwszy wyraz a1 i iloraz q ciągu geometrycznego(an), gdy: a5−a2=6,75 i a4−a2=4,5
19 kwi 15:18
Basia:
a
n=a
1*q
n−1
a
5=a
1*q
4
a
2=a
1*q
a
4=a
1*q
3
a
1*q
4−a
1*q=6,75
a
1*q
3−a
1*q=4,5
a
1*q(q
3−1)=6,75
a
1*q(q
2−1)=4,5
| (q−1)(q+1) | | 90 | |
| = |
| |
| (q−1)(q2+q+1) | | 135 | |
3(q+1)=2(q
2+q+1)
2q
2+2q+1=3q+3
2q
2−q−2=0
Δ itd.
19 kwi 15:30
rox: q
1=−
12
q
2=1
Które wybrać
19 kwi 16:01
rox: ponawiam powyższe pytanie
19 kwi 16:43
maturzysta: a5−a2=6,75 i a4−a2=4,5 z tego zapisu mozna wywnioskowac ze ciag jest rosnący, wiec
monotoniczny, wiec q=1, gdy q jest ujemne to ciag jest niemonotoniczny, wyrazy naprzemian sa
dodatnie i ujemne. Moge sie mylić, spr google.
19 kwi 17:13