edzia33: Dany jest trójkat prostokątny o bokach długosciach 3cm,4cm,i 5cm.Oblicz długości odcinków
na które dwusieczna kąta prostego dzieli przeciw prostokatna
8 gru 08:29
Basia:
narusuj ten trójkat
odcinki na które dwusieczna dzieli przeciwprostokątną oznacz x,y
odcinek dwusiecznej od wierzchołka do przeciwprostokatnej z
kąty ostre α(przy boku 3) β(przy boku 4)
x+y=5
--------------------------
z dużego trójkata mamy: sinα=3/5 sinβ=4/5
z tw.sinusów zastosowanego w małych trójkatach mamy
x/sin45=z/sinβ
z=(xsinβ)/sin45=x*4/5*2/√2=8x/(5√2)
y/sin45=z/sinα
z=(ysinα)/sin45=y*3/5*2/√2=6y/(5{2})
stąd
8x=6y
y=8x/6=4x/3
x+4x/3=5
3x+4x=15
7x=15
x=15/7
y=5-15/7=(35-15)/7=20/7
8 gru 12:07