edzia33: Dłuższa podstawa trapezu ma 12 cm a pozostałe 3 boki maja taką sama długość.Przedłużenia
ramion trapezu przecinają się pod kątem o mierze 120stopni. Oblicz obwód tego trapezu.
8 gru 08:26
Basia:
chodzisz do liceum, czy do gimnazjum?
od tego zależy metoda rozwiązania
8 gru 11:58
daljan:
8 gru 12:05
Basia:
zakładam że do liceum
trapez jest równoramienny więc także ten trójkąt jest równoramienny
rysuję wysokość trójkata; podzieli ona kąt 120 na dwa równe czyli po 60
rysuję wysokość trapezu z wierzchołka przy krótszej podstawie
te wysokości są równoległe
zajmuję się trójkatem utworzonym przez część podstawy dolnej od wierzchołka do spodka
wysokości, wysokość i bok (ABC)
kąt C=60
kąt A=30
kąt B=90
AB=(12-a)/2
sin60=AB/AC=[(12-a)/a]/2=(12-a)/(2a)=√3/2
2(12-a)=2a√3
24-2a=2a√3
2a+2a√3=24
2a(1+√3)=24
a=12/(1+√3)=12(1-√3)/(1-3)=6(√3-1)
Ob=3a+12=12+16(√3-1}=4[3+4(√3-1)]=4[3-4+4√3]=4(4√3-1)
8 gru 12:19
pipi: O.. o

mały błędzik

bo 3*6= 18 a nie 16

Ob= 6(3
√3 - 1)
8 gru 13:25
Basia:
fakt
8 gru 14:07
skoczek: Boki deltoidu maja dlugosc 13 cm i 16 cm. Punkt w ktorym przecinaja sie jego przekatne, dziela
jedna z nich na polowy o dlugosci 12 cm. Oblicz dlugosc drugiej przekatnej.
a zad 1 i 5 jest z obrazkami
1 lip 22:43