Zadanie z trapezem.
UPS.: W trapezie ABCD wysokość prowadzona z wierzchołka D przecina podstawę w takim punkcie E, że
|AE|=5. Oblicz pole i obwód tego trapezu, wiedząc, że |AD|=13, |EC|=15 i EC jest prostopadłe
do CB.
Proszę o szybką pomoc. Z góry wielkie dzięki!
19 kwi 10:19
Quiet:

Jeśli ma być na szybko to tylko w krokach co masz zrobić.
1. Porządny rysunek !
2. Tw. Pitagorasa żeby wyznaczyć DE ( wysokosc trapezu )
3. Tw. Pitagorasa żeby wyznaczyć DC
4. Do sukcesu brakuje Ci BF, teraz dzielisz trapez na trójkąty ADE EDC EFC BFC i sumujesz wzory
na ich pola ( P = 1/2 a h ) przyrównujesz do wzoru na pole trapezu ( P = (a+b)h / 2 ).
5. Z tego równania wyznaczysz FB
6. W trójkącie BFC wyznaczasz przeciwprostokątną i masz już wyszystkie boki trapezu.
19 kwi 10:45