bardzo prosze o pomoc!!
onaa: zbadaj z definicji monotoniczności funkcji f(x)=(2x+3)/(x−2) w przedziale (2;+
∞)
w rozwiązaniu jest podane że trzeba obliczyc różnicę wartości funkcji f(x
1)− f(x
2) co w tym
przypadku oznacza x
1 i x
2 
?
b.: no np. takie moga byc, ale policzyc trzeba dla *dowolnych* x
1,x
2 ∊(2;
∞) spelniajacych
nierownosc np. x
1<x
2; zaczne:
zakladamy, ze x
1<x
2 i x
1,x
2 ∊(2;
∞)
liczymy
| | 2x2+3 | | 2x1+3 | |
f(x2)−f(x1) = |
| − |
| = ... (trzeba sprawdzic, czy to jest |
| | x2−2 | | x1−2 | |
dodatnie czy ujemne)
sprowadz do wspolnego mianownika, uporzadkuj licznik tak, zeby skorzystac z tego, ze roznica
x
2−x
1 jest dodatnia...
policz, sprawdzimy wynik
[stokrotka]