Wyprowadzenie wzorów
Wydi: Może mi ktoś wyprowadzić poniższe wzory...

x
2+y
2+ax+by+c=0 chodzi o wzory w ogólnej postaci okręgu.
3) r=
√(x02)+(y02)−c
18 kwi 23:29
Jack: x2+ax+14a2 −14a2 +y2+by+14b2 −14a2 +c=0
(x+12a)2+(y+12b)2=14a2 +14b2−c
Stąd widać, że S(x0,y0)=S(−12a,−12b), czyli punkt 1) i 2).
To, co po prawej stronie to r2, więc
r2=14a2 +14b2−c
r2=x02+y02−c
r=√x02+y02−c, czyli punkt 3).
18 kwi 23:38
Aza:
zwykle piszemy równanie okręgu w postaci ogólnej , tak:
z −2 −ką , bo
bo łatwiej "zwijać " do kwadratu sumy lub różnicy
x2 +y2−2ax −2by +c=0 to
x2 −2ax + a2 −a2 + y2 −2by +b2 − b2 +c=0
( x−a)2 − a2 + ( y−b)2 −b2 +c=0
( x−a)2 + (y−b)2= a2 +b2 −c
zatem S( a,b) r2= a2+b2 −c => r= √a2+b2 −c
,
dla a2+b2 −c >0
18 kwi 23:52