Mike: Jak narysować wykres:
f(x) = log3 |x - 1| ?
7 gru 23:19
karloz: rysujesz log
3x
przesuwasz w prawo o 1
odbijasz od osi OX
gotowe
8 gru 09:50
Basia:
niezupełnie
to co napisałeś Karolu to wykres g(x)=|log3(x-1)| a to nie to samo
pomyśl jeszcze
8 gru 11:32
Basia:
f(x)=log3|x-1| jest określona dla k.x∈R dla którego |x-1|>0 czyli dla k.x#1
rysujesz log3x
przesuwasz o 1 w prawo
i odbijasz symetrycznie względem prostej x=1 czyli równoległej do osi OY i przechodzącej
przez punkt (1,0)
wykresem są obie narysowane krzywe
8 gru 11:37
ksi:
W tym przypadku Basiu otrzymamy ten sam wykres co i u Karloza
bo automatycznie asymptota x =0 zostanie przesunięta do x= 1 czy tak
8 gru 13:08
Basia:
Karol kazał odbić od osi OX to nie to samo
odbić od osi OX to znaczy te kawałki które są ujemne "przerzucić" na drugą stronę osi OX
czyli odbić symetrycznie względem osi OX i to jest wykres tego co napisałam
8 gru 14:22
8 gru 14:26
Basia:
a kto lubi? też pozdrawiam
8 gru 14:36