jak obliczyć tą nierówność
basica: uzasadnij że
| | √240 * (3,1)22 | |
14 < |
| <14 * 4322 |
| | 622 | |
Prosze o pomoc

nie mam pojecia jak sie zabrać za to zadanie załamka:(
18 kwi 23:03
b.: lewa nierownosc:
przenies 622 na lewa strone, 4 na prawa strone, zapisz √240 jako 220 i juz chyba
zobaczysz, dlaczego ta nierownosc zachodzi...
podobnie z prawa, to kwestia przeksztalcen/uproszczen, sprobuj zapisac obie strony jako potegi
z wykladnikiem 22...
[stokrotka]
18 kwi 23:13
Nikka: środkowy wyraz:
√240 = 2
12*40 = 2
20
6
22 = 2
22*3
22
| 220*(3,1)22 | | 1 | | 3,1 | |
| = |
| *( |
| )22 = |
| 222*322 | | 22 | | 3 | |
| 1 | | (3,1)22 | | 1 | | 4 | | 1 | | 422 | |
| * |
| < |
| *( |
| )22 = |
| * |
| |
| 4 | | 322 | | 4 | | 3 | | 4 | | 322 | |
( (3,1)
22 < 4
22)
18 kwi 23:26