udowodnij że sin9+cos9
Marta: Udowodnij, że sin 9stopni + cos 9 stopni=1/2*sqrt{3+ sqrt{5} }
18 kwi 22:33
Marta: Udowodnij, że sin 9stopni + cos 9 stopni=12*√3+√5
18 kwi 22:35
18 kwi 22:47
Aza:
zakładamy ,że taka równość zachodzi , wykażmy ,że zachodzi jedynka trygonometryczna
dla sin
218
o+ cos
218
o=1
to podnosząc obydwie strony do kwaratu
sin
9o+2sin9
o*cos
9o+cos
29
o=
14( 3+
√5)
1 + sin18
o =
34+
14√5
i znów do kwadratu obydwie strony:
| | 6−2√5 | | 3−√5 | |
sin218o= |
| = |
|
|
| | 16 | | 8 | |
| | 3−√5 | | 8−3+√5 | | 5+√5 | |
to cos218o = 1 − |
| = |
| = |
|
|
| | 8 | | 8 | | 8 | |
| | 3−√5+5+√5 | |
sin218o +cos218o = |
| = 1
|
| | 8 | |
zatem wyjściowa równość jest prawdziwa
P.S. Co o tym myślisz
Jack ?
18 kwi 23:37
Jack: Dla mnie bomba

Faktycznie można było iść "od tyłu" w tym dowodzie, unikam tego bo jestem
przyzwyczajony do implikacji... To jednak rozwiązanie jest bardzo fajne (i proste!).
18 kwi 23:50
Aza:
18 kwi 23:57
Basia: Witaj Eto !
Bardzo mi przykro, ale:
po pierwsze:
z prawdziwości implikacji p⇒q nie wynika prawdziwość implikacji
q⇒p.
Udowodniłaś, że
jeżeli sin9+cos9=12√3+√5 ⇒ sin218+cos218=1
z tego niestety nie wynika, że sin9+cos9=12√3+√5
bo z prawdziwości następnika nie wynika prawdziwość poprzednika.
Z fałszu może wynikać prawda. Tylko z prawdy nie może wynikać fałsz.
Stosując tę metodę mogę równie dobrze wyliczyć, że:
jeżeli sin11+cos11=12√3+√5 ⇒ sin222+cos222=1
albo
jeżeli sin20+cos20=12√3+√5 ⇒ sin240+cos240=1
i niezależnie od tego co tam sobie napiszę zawsze mi ta jedynka trygonometryczna wyjdzie,
bo musi. Jeżeli następnik jest prawdziwy implikacja jest prawdziwa niezależnie od wartości
logicznej poprzednika.
po drugie:
dowodzisz, że sin218+cos218=1
korzystając z tezy, bo cos218 liczysz z 1 trygonometrycznej
tą metodą mogę wykazać np., że
sin9+cos9=√1,7
1+sin18=1,7
sin18=0,7
cos218=1−0,49=0,51
i oczywiście
0,49+0,51=1
19 kwi 10:35
b.: rzeczywiscie, jesli *zalozysz* ze zachodzi teza, to juz niewiele pozostaje do udowodnienia

jednak z Twoich *rachunkow* da sie wywnioskowac, ze dana rownosc zachodzi, jesli tylko
wiedzielibysmy, ze
a to jest policzone tutaj:
2018
[stokrotka]
19 kwi 11:50
Jack: to ja jednak nie będę chadzał "od tyłu".

Uwaga
b. o znajomości sin18
o faktycznie bardzo celna. Wtedy moglibyśmy równoważnościowo
przechodzić między równościami.
19 kwi 16:08