heelp !
Upss: W trapezie prostokątnym podstawa górna ma 6 cm, a nieprostopadłe ramie ma długość 8cm i tworzy
z dolna podstawa kat 30st. Oblicz pole i obwód tego trapezu.
18 kwi 21:31
Anna: pomogę
18 kwi 21:38
Upss: czekam?
18 kwi 21:41
Kejt:

h=8:2=4
4
2+6
2=a
2
a
2=52
a=2
√13
x
2=a
2−6
2
jakoś tak.. dalej dasz radę?
18 kwi 21:44
Upss: no jakoś nie.
18 kwi 21:52
Kejt: pokaż po kolei jak liczysz..
18 kwi 21:52
Anna:
| | 1 | |
Dane: b=6 cm, c = 8 cm, α= 300, P, ob = ? P= |
| (a+b)*h |
| | 2 | |
ob= a+b+c+h
2a − 12 = 8
√3
2a = 8
√3 + 12 ⇒
a = 4√3 + 6
| | 1 | |
P = |
| (4√3+6+6)*4 = (4√3+12)*2 = 8(√3 + 3)[cm2] |
| | 2 | |
ob = 4
√3 + 6 + 6 + 8 + 4 = 4
√3 + 24 =
4(√3 + 6) [cm]
18 kwi 21:53
Upss: Już nie trzeba.
Dziękuję Anna !
18 kwi 21:54
Kejt: tak w ogóle nie pytajcie mnie dlaczego liczyłam dwa razy wysokość..chyba jest już zbyt późno..
18 kwi 21:59
Upss: Rozwiązanie Anny mi wystarczy.
18 kwi 22:04