układ równań
witek39: Układ równań
y=2x−6
y=x2−x−6
nie wiem jak wstawić klamrę
drugie zadanie
y=−x−7
−y=−x2+x+6
18 kwi 21:29
Kejt:
y=2x−6
y=x2−x−6
2x−6=x2−x−6 /+6
2x=x2−x
3x=x2 /:x
x=3
drugie podobnie.
18 kwi 21:34
witek39: dzieki
18 kwi 22:09
Nikka: poprawka:
y = 2x − 6
y = x2 − x − 6
y = 2x −6
2x−6 = x2 − x −6
zajmujemy się drugim równaniem:
x2 − 3x = 0
x(x−3) = 0
x = 0 lub x = 3
Stąd:
x=0 i y=2x−6 = −6
lub
x = 3 i y = 2x−6 = 0
18 kwi 22:13
witek39: nikka dzięki
18 kwi 22:28
Nikka: nie ma za co
18 kwi 22:31
witek39: nikka − jesteś wielka
18 kwi 22:31
Nikka: bez przesady
18 kwi 22:32
witek39: mi wszystko idzie ale na matematyk ani w ząb , nie mogę jej skumać
18 kwi 22:33
witek39: Nikka masz bystre oko, jak coś będę cię szukał w przyszłości Pozdrawiam
18 kwi 22:38
Nikka: czysty przypadek, że spojrzałam

no wiem jak to z ta matematyka bywa
18 kwi 22:52
Nikka: Pozdrawiam
18 kwi 22:52