pilnie prosze o jak najszybszą pomoc - kombinatoryka
Rafi: ile wyrazów można utworzyć (z sensem i bez sensu) przestawiajac litery z wyrazu warszawa?
18 kwi 20:49
Rafi: ktoś potrafi zrobić to zadanie?
18 kwi 20:56
Anna: pomagam
18 kwi 21:00
Rafi: to bardzo miło. czekam Aniu
18 kwi 21:01
Anna:
WARSZAWA składa się z : W − 2 litery
A − 3 "
R − 1 litera
S − 1 "
Z − 1 "
Razem liter 8
| | 8! | | 4*5*6*7*8 | |
Ilość wyrazów = |
| = |
| = 3360 |
| | 2! * 3! | | 2 | |
18 kwi 21:07
Rafi: wielkie dzieki Aniu
18 kwi 21:09
Anna: 
Powodzenia

!
18 kwi 21:10
Rafi: to jeszcze raz ja

coś innego tym razem ale również kombinatoryka: z talii 52 kart losujemy
jedną, zwracamy ją, karty tasujemy i losujemy drugą, ile jest możliwych sposobów losowania?
18 kwi 21:33
Jack: 52*52
18 kwi 21:34
Rafi: a no tak... rzeczywiście. dzięki Jack
18 kwi 21:37
Anna:
18 kwi 21:37
Jack:
18 kwi 21:38