trapez...
szysza1317: Może coś dla Kejt

Trapez o ramionach długości 12cm i 18 cm opisany jest na okręgu o
promieniu 5cm. Oblicz pole trapezu.
18 kwi 20:49
Panek: aby czworokat opisac na okregu sumy dlugosci jego przeciwleglych bokow musza byc rowne tzn ze
suma podstaw jest rowna 30 cm wysokosc trapezu jest rona 10 cm (h=2r), teraz wystarczy
pobawic sie troche pitagorasem i pomyslec.
18 kwi 21:05
Panek: masz do tego wynik?
18 kwi 21:05
Panek: Mi wyszlo 150, jesli taki jest wynik, rozwiazanie jest poprawne. Pozdrawiam
18 kwi 21:08
Kejt:

och. dziękuję za dedykację.

na rysunku widać, że wysokość tego trapezu to średnica wpisanego weń koła, więc:
2r=h
h=5*2=10cm
podstawy liczymy z tw pitagorasa:
18
2−10
2=x
2
x=4
√14
12
2−10
2=y
2
y=2
√11
chyba dobrze.. ale na "a" jeszcze pomysłu nie mam..
18 kwi 21:12
szysza1317: no mam wynik 150 jest

hmm zaraz sama to rozkminie tym pitagorasem
18 kwi 21:12
18 kwi 21:13
Kejt: hah. dziękuję.
18 kwi 21:14
szysza1317: czy żeby obliczyć to a to trzeba :
18+12=4
√14+2
√11+a
2 
i teraz nie wiem ile to a wyjdzie
18 kwi 21:28
Kejt: nie a2 tylko 2a.. ja też nie wiem..
18 kwi 21:29
szysza1317: Panek ile ci wyszło to a

że dobry wynik ci wyszedł z całości
18 kwi 21:32
Panek: wyjdzie, ze a= 15−2√14−√11, podkladasz do wzoru na pole i te liczby z pierwiastkami Ci sie
uproszcza, wyglada strasznie, ale ywnik przyjemny

Mam nadzieje, ze rozwiazalem problem
18 kwi 21:40
Kejt: dziękuję za współpracę. ;>
18 kwi 21:45
szysza1317: jak widzę takie liczby to aż mi się odechciewa rozkminiać to zadanie dalej heh
18 kwi 21:46
Panek: Pozory myla, takie zadania czesto bywaja na maturach, widzac takie liczby szukasz bledu, mimo
poprawnego rozwiazania

Musisz uwazac! Pozdrawiaim
18 kwi 21:49
mariusz: żeby obliczyć a należy skorzystać z własności czworokątów opisanych na okręgu: jeżeli w
czworokąt można wpisać okrąg to sumy długości przeciwległych ramion są równe w naszym
przypadku 2a+x+y=30
18 kwi 23:30