proszę o pomoc
nieumiem: udowodnij, że w dowolnym równoległoboku suma kwadratów długości przekątnych równa jest sumie
kwadratów długości wszystkich czterech boków
18 kwi 20:46
Jack: z tw. cosinusów trzeba skorzystać. W równoległoboku przekątne dzielą się na połowy. Między
przekątnymi powstaną kąty α i β.
a2=(12d1)2+(12d2)2−2*12d1*12d2*cosα
b2=(12d2)2+(12d1)2−2*12d2*12d2*cosβ
Mnożąc przez dwa obie strony obu równań otrzymasz:
2a2=12d12+12d22−d1*d2*cosα
2b2=12d22+12d12−d2*d2*cosβ
zauważ, że α=180o−β więc cosα=−cosβ
Teraz jak dodasz obie strony do siebie wyrażenia z cosinusami się skrócą i zostanie:
2a2+2b2=d12+d22
18 kwi 21:29
Jack: Literówka... gdy piszę równanie dla b2 i 2b2, powinienem zapisać:
b2=(12d2)2+(12d1)2−2*12d2*12d1*cosβ oraz
2b2=12d22+12d12−d2*d1*cosβ.
18 kwi 21:33