`
beata : w rodzinie państwa kowalskich jest troje dzieci. Ola jest o 3 lata starsza Janka, zaś maciek
jest dwa razy starszy od Oli. ustal w jakim wieku są dzieci państwa kowalskich, jeśli wiadomo
ze sześcian liczby Oli jest o 21 większy od sumy kwadratów liczby lat Janka i macka.
18 kwi 20:45
Basia:
x Janek
x+3 Ola
2(x+3) Maciek
(x+3)3=x2+[2(x+3)]2+21
x3+9x2+27x+27=x2+4(x2+6x+9)+21
x3+9x2+27x+27=x2+4x2+24x+36+21
x3+4x2+3x−30=0
23+4*22+3*2−30=0
stąd widać, że 2 jest pierwiastkiem tego równania
czyli jednym z rozwiązań jest: 2; 5; 10
teraz można x3+4x2+3x−30 podzielić przez x−2
i sprawdzić czy istnieją inne rozwiązania
x3+4x2+3x−30 : (x−2) = x2+6x+15
−x3+2x2
−−−−−−−−−−−−−−
6x2+3x−30
−6x2+12x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
15x−30
−15x+30
−−−−−−−−−−−−−−−−
0
czyli
x3+4x2+3x−30=(x−2)(x2+6x+15)
zbadaj czy równanie
x2+6x+15 ma jakieś rozwiązanie rzeczywiste
19 kwi 06:50