`
beata : W trzycyfrowej liczbie naturalnej cyfra jedności wynosi 8, zaś cyfra setek jest o 2 większa od
cyfr dziesiątek. różnica kwadratu cyfry setek i cyfry jedności jest rożna sześcianowi cyfry
dziesiątek. ułóż równanie wielomianowe i rozwiąż je. jakie liczby spełniają warunki tego
zadania?
18 kwi 20:45
Iwona: x+2 − cyfra setek
x − cyfra dziesiatek
8 − cyfra jednosci
z warunków zadania:
(x+2)2−8=x3
x3−(x+2)2+8=0
x3−x2−4x−4+8=0
x3−x2−4x+4=0
x2(x−1)−4(x−1)=0
(x−1)(x2−4)=0
(x−1)(x−2)(x+2)=0
rozwiazania: 1, 2, −2
szukana liczba jest naturalna, wiec −2 odpada
rozwiazaniem sa dwie liczby: 1, 2
18 kwi 20:58
beata : w odpowiedziach mam coś takiego 318 lub 428
18 kwi 21:03
jimi: Koleżanka popełniła po prostu błąd rachunkowy. Końcowa forma równania wielomianowego którą
trzeba rozwiązać to : −x3+x2+4x−4=0
11 lis 12:23