`
beata : W(x) = x4 + x2 − 2
rozwiąż równanie W(x+3) = 0
18 kwi 20:44
malinaa18: masz odpowiedz do tego?
18 kwi 20:52
beata : x∊{−4, −2}
18 kwi 20:53
Panek: za x2 podstaw pomocnicza zmienna t, wyjdzie t2+t−2= 0 oblicz t, i zapisz w postaci
iloczynowej, (t+5)(t−4)= 0 teraz wracamy do naszego x(wprowadzamy go z powrotem do rownania) i
mamy (x2+5)(x2−4), teraz w miejsce x2 wstawiamy x+2 i powinno wyjsc ladnie, nie jestem w
100% pewien obliczen, gdyz dzialanie wykonywalem w pamieci. Pozdrawiam
18 kwi 20:55
beata : a skad wyszlo to 5 i 4 bo mi wychodzi −2 i 1
18 kwi 21:00
Panek: Tak, tak powinno wyjsc, przepraszam najmocniej, wyszlo moje zmecznie i liczenie w pamieci

w
takim razie bedzie (t−1)(t+2)=0
18 kwi 21:10
Panek: wychodz (x
2+6x+8)(x
2+6x+11), rownanie w drugim nawiasie jest sprzeczne, a to w pierwszym
rozwiazujemy liczac delte, wychodzi −4 i −2
18 kwi 21:14
beata : i to już jest rozwiązanie? bo w odp jes −4 i −2
18 kwi 21:15
Panek: tak, tak powinno wyjsc, drugie rownanie nie ma miejsce zerowych czyli rozwiazan, dlatego
rozpatrujesz tylko pierwsze, odpowiedz sie zgadza

Pozdrawiam
18 kwi 21:24