...
.....:

na rysunku przedstawiono trapez rownoramienny o podstawach dl 5 cm i 11 i wysokosci h=3 cm.
ramie tego trapeza ma dlugosc
18 kwi 20:37
Iwona: 11=5+2a, czyli 2a=11−5
2a=6, wiec a=3
b − ramie trapezu
z tw. pitagorasa
a2+h2=b2
stad 32+32=b2
9+9=b2
b2=18, stad b=√18=3√2
18 kwi 20:43
Panek:

Wszystko mozna policzyc z twierdzenia pitagorasa. Zauwaz ze dzielac trapez na trzy figury,
otrzymasz dwa takie same trojkaty prostokatne i prostokat. dolne podstawy powstalych
trojkatow beda mialy dlugosci 3 cm, teraz z tw pitagorasa liczysz dlugosc ramienia, wychodzi
pierwiastek z 27 czyli 3 pierwiastki z trzech
18 kwi 20:47
Panek: Mała korekta, wynik to 3 pierwiastki z dwoch

cala reszta jest ok. Pozdrawiam
18 kwi 20:48