całka
Mateusz POMOCY!!!!!!!: ∫√t2−1dt
18 kwi 20:29
Jack: ∫√t2−1dt ?
18 kwi 20:34
Mateusz POMOCY!!!!!!!: tak taką sory za pomylkę
18 kwi 20:35
Jack: podstawienie t=
1cosx
pomocniczno: 1−cos
2x=sin
2
| | sinx | |
∫ √sin2xcos2x* |
| dx=
|
| | cos2x | |
| | sin2x | | −3sin2x | |
∫ |
| dx=−13∫ |
| dx=−13*ln|cos3x|+c=(⬠)
|
| | cos3x | | cos3x | |
| | 1 | |
Wracamy z podstawieniem. (⬠)=−13*ln| |
| |+c
|
| | t3 | |
Przejrzyj tę propozycję... bardzo możliwe że gdzieś się rąbnąłem.
18 kwi 21:17
Jack: Ok, widzę błąd: przy przejściu do logarytmu. Może faktycznie wystarczy rozszerzyć przez ten
pieriwastek tak, jak dostałeś podpowiedź w innym postcie
18 kwi 21:20
Mateusz POMOCY!!!!!!!: wielke dzięki
18 kwi 22:01
mariusz: ja bym to rozwiązał tak:∫P{T
2−1}dt=∫U{t
2−1}{P{t
2−1}dt i stosujemy wzór na całkę funkcji
| | 1 | |
niewymiernej czyli to się równa (ax+b)*P{t2−1}+c∫ |
| dt różniczkujemy obustronnie |
| | P{t2−1} | |
| | 1 | |
równanie wyznaczamy stałe a całka ∫ |
| dt=ln(t+P{t2−1})+c |
| | P{t2−1} | |
18 kwi 22:13