robert: Gdy mam coś takiego:
x + 3 / x
2 - 1 = 2
to się mnoży licznik przez mianownik? Błagam, juz mi sie wszystko plącze...
7 gru 22:14
Dj Kichawa : obu Stronnie mnożysz przez to co pod kreska
7 gru 22:15
Mycha: to wyglada tak:
(x+3)/(x
2-1)=2
7 gru 22:16
Mycha: badz inna metoda:
przenosisz 2 na lewa strone, sprowadzasz do wspolnego mianownika i licznik przyrownujesz
do 0
oczywiscie przy zal ze mianownik nie jest rowny 0
7 gru 22:17
robert: Cóż, 6 h nad matmą robią swoje. Zaćmienie dopada.

Dzięki.
7 gru 22:19
Dj Kichawa : prostsze jest wyznaczenie dziedziny a następnie pomnożyć obu stronie przez mianownik
7 gru 22:19
Mycha: jak kto woli

dochodzi sie i tak do tego samego. wazne zeby dobrze rozwiazac nie wazne
jaka metoda
7 gru 22:20
yoco: Tak można ale tylko w równaniach !
a przy nierównościach już nie

bo nie wiemy jakiego znaku jest mianownik
, a chodzi o zwrot nierówności

dlatego tak jak pisze Ci Mycha lepiej przenosić
i sprowadzać do wspólnego mianownika
nia będzie wtedy przyzwyczajeń przy nierównościach

sorry ,że sie wcinam
7 gru 22:41
Mycha: przy nierownosciach i tak bedzie trzeba inaczej zrobic niz ja mowilam bo i tak nie wiemy
jakiego znaku jest mianownik

wtedy trzeba albo rozpatrzyc dwa przypadki albo pomnozyc
obustronnie przez kwadrat mianownika
7 gru 22:45
yoco:
Ja prowadziłam to tak,ze sprowadzałam wszystko do jednej strony i do wsp. mian, i
rozpatrywałam znak iloczynu :

bo badanie znaku ilorazu czy iloczynu
jest równoważne Tak

mniej błedów wtedy sie popełnia

ale jak kto woli ?
7 gru 22:50
Mycha: badanie iloczynu jest rownoznaczne z pomnozeniem przez kwadrat mianownika

wychodzi
dokladnie taka sama postac
7 gru 22:52
robert: Ja tam nie wiem, jakoś zrobiłem i wyszło dobrze.

7 gru 22:59
Mat: log
2/32,25 + log
1/20,5
Proszę o pomoc...
7 gru 23:00
Mycha: 2,25=9/4= (3/2)2=(2/3)-2
0,5=(1/2)1
log2/3(2/3)-2+log1/20,5=-2+1=-1
7 gru 23:03