bryły
Carrolinexd: Zadanie z wyższej półki, czy ktoś potrafi je rozwiązać?
W sześcianie o krawędzi 6 cm od każdego wierzchołka odmierzono na krawędziach odcinki po 2cm,
następnie ich końce połączono odcinkami i powstałe w ten sposób naroża odcięto. Oblicz pole
powierzcni całkowitej i objętość powstałej bryły.
18 kwi 20:12
Basia:

odcięte naroże jest ostrosłupem o podstawie ABS i wysokości BS=2
△ABC jest prostokątny równoramienny: AB=CB=2 ⇒
P
ABC =
12*2*2=2
V
naroża=
13P
ABC*BS=2*2=
43
V=V
sześcianu−8*V
naroża = 6
3−8*
43 = ............
policz do końca
trójkąty ABS CBS ABC są przystające mają więc równe pola
P=P
sześcianu−24*P
ABC+8*P
ACS
tr.ACS jest równoboczny bo AS=CS=AC=
√22+22 =
√8=2
√2
podstaw i policz do końca
19 kwi 06:35
Basia: poprawka:
odcięte naroże jest ostrosłupem o podstawie ABC i wysokości BS=2
19 kwi 10:49
Carrolinexd: Wyszło mi P=190,2cm2, a V=205,44cm3... dobrze?
19 kwi 19:53
Eta:
Pc= 8( 21 +2√3) cm2
V= 20513 cm63
19 kwi 20:01
Carrolinexd: czemu tak?

wszystko mam zle?
19 kwi 20:02