bryły
Carrolinexd: Do akwarium wlano 120 litrów wody,napełniając 75% jego pojemności. Oblicz ile m2 szkła zużyto
na wykonanie tego akwarium, jeżeli jego wysokość wynosi 50cm, a długość jest dwa razy większa
od szerokości.
18 kwi 20:08
Kejt:
50cm=5dm
120l=120dm3
34−>120
1−>160
5*2x*x=160
10x2=160
x2=16
x=4
wszystkie wymiary masz. wystarczy zamienić jednostki i podstawić do wzoru. dasz radę?
18 kwi 20:16
Carrolinexd: a podasz mi te wzory?
18 kwi 20:22
Kejt: P=2(ab+bc+ac) ale licz bez jednej podstawy bo akwarium nie ma przykrywki.
18 kwi 20:25
Carrolinexd: czekaj b chyba źle zrozumialam
a=5dm
b=1.2 dm
c=1.6dm
18 kwi 20:41
Kejt: c to wysokość
a;b to krawędzie podstawy, przy czym:
2a=b
a=x
18 kwi 20:48
Carrolinexd: a=4dm
b=8dm
c=5dm
tak?
18 kwi 20:51
Carrolinexd: P=1(ab+bc+ac)
P=4*8+8*5+4*5
P=32+40+20
P=92dm2
18 kwi 21:00
Kejt: nie tak. nie możesz przy wzorze zamienić jedynki na dwójkę.. co najwyżej możesz zabrać stamtąd
jedną podstawę czyli P=2(bc+ac)+ab
18 kwi 21:24
Carrolinexd: P=152 dm
2
19 kwi 19:58