Kasia
POMÓŻCIE W TYM ZADANIU!:
Wyznacz równanie funkcji kwadratowej f(x)=−x²+bx+c, wiedząc, że funkcja jest rosnąca w
przedziale <−3;1> oraz przyjmuje w nim wartość najmniejszą, równą −6 oraz największą równą 3.
18 kwi 19:57
Basia:
jeżeli funkcja jest rosnąca to:
x1<x2 ⇒ f(x1)<f(x2)
stąd
f(−3)=−6
f(1)=3
f(−3) = −(−3)2+b*(−3)+c = −9−3c+c
−3b+c=9
−−−−−−−−−−−−−−
f(1)=−12+b*1+c = −1+b+c
b+c=1
−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż układ równań
19 kwi 06:17
Kaśkaaa!: powinno wyjść f(x)= −x2+14x+334 . . a tak nie wychodzi ; /
19 kwi 15:13
Basia:
no bo wkradł się chochlik
−9−3b+c=−6
−1+b+c=3
−3b+c=3
b+c=4
3b−c=−3
b+c=4
4b=1
b=14
c=4−14=334
i tak ma być
19 kwi 15:34
19 kwi 15:47
Kaśkaaa!:
19 kwi 16:33