Koczka: Oblicz k tak aby wektory
→ → → → → →
a =3p +kq , b= -p+2q były prostopadłe
dane
→ → →→
|p|=5 , |q|=3 , α(p,q) = 60
7 gru 21:34
Basia:
będę pisać bez strzałek ale wiadomo, że p,q,a,b to wektory
a ma być prostopadły do b czyli a*b=0 chodzi oczywiście o iloczyn skalarny
a*b=(3p+kq)*(-p+2q)=-3p*p+6p*q-kp*q+2kq*q=
-3|p||p|cos0+6|p||q|cos60-k|p||q|cos60+2k|q||q|cos0=
-3*5*5*1+6*5*3*(1/2)-k*5*3*(1/2)+k*2*3*3*1=-75+45-(15k)/2+18k=0
18k-(15k)/2=30
36k-15k=60
21k=60
k=60/21=20/7
mogłam sie pomylić w rachunkach sprawdź
8 gru 12:33