pomoooooooooooocy!
Ooo: Oblicz obwód prostokąta, w którym stosunek długości do szerokości ma się tak jak 6:5, a pole
tego prostokąta jest równe 270 cm2
18 kwi 19:24
Kejt:
6x*5x=270
30x2=270
18 kwi 19:26
Polka: wydaje mi się, że można to policzyć na takiej zasadzie :
6x * 5x = 270
30x2=270 /30
x2=9
x=3
no i teraz jeden bok ma długość 18 a drugi 15
czyli obwód 2 * 18 + 2 * 15 = 36+30= 66
18 kwi 19:28
Kejt: i po co za niego/nią rozwiązujesz.. sam(a) by trochę pomyślał(a)..
18 kwi 19:28
Ooo: Nie rozumiem tego..
18 kwi 19:31
Ooo: Aaaa dziękuję bardzo Polka dzięki wielkie.
18 kwi 19:32
Kejt: boki to 6x i 5x a pole 270 więc wystarczy znać wzór na pole i przyrównać.
18 kwi 19:32
Polka: A Ty masz jakiś problem z tym ? Mam prawo pomagać i to w jaki sposób chcę, więc Twoja dygresja
jest tu zbędna.
18 kwi 19:33
Polka: Ooo ... nie ma sprawy

i to działa w każdym tego typu zadaniu, zapamiętaj tą zasadę
18 kwi 19:34
Ooo: Tak szczerze to bardziej to zrozumiałam jak mi napisała Polka niż Kejt...
18 kwi 19:34
Ooo: Tak szczerze to bardziej to zrozumiałam jak mi napisała Polka niż Kejt...
18 kwi 19:34
lola: Trójkąt ABC ma boki długości 9, 14, 12 cm. Najdłuższy bok trójkąta A'B'C' do trójkąta ABC ma
długość 10 cm. Oblicz obwód trójkąta A'B'C' .
26 lis 18:55