Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego dla którego r=4
Natalia: Oblicz pole i obwód trójkąta równobocznego dla którego r=4 ?
18 kwi 19:13
damorka: Ileż tych tematów pozakładałaś

czym jest r?
18 kwi 19:24
Natalia: Hehe

r=4
18 kwi 19:25
damorka: hehe.... zabawne
18 kwi 19:25
Natalia: pomożesz mi czy nie?
18 kwi 19:26
crysalis: co to jest to "r", promień okręgu opisanego na trójkącie czy wpisanego w trójkąt?
18 kwi 19:29
Kejt: i po co tyle tematów zakładałaś? teraz sama się gubisz..
18 kwi 19:29
Kejt: na dobrą sprawę już jej wszystko podałam.. w poprzednim temacie..
18 kwi 19:30
Natalia: wpisanego w trójkąt
18 kwi 19:30
Natalia: ale jak obliczyć a
18 kwi 19:31
Kejt: masz tam dwa wzory podane..wystarczy podstawić..
18 kwi 19:31
Natalia: No ale jak chcę obliczyć wysokość to potrzebne jest a
18 kwi 19:32
Kejt: promień masz. stosunek promienia do wysokości też masz. nie potrzebujesz "a" do wyliczenia
wysokości..tylko na odwrót..
18 kwi 19:33
Natalia: dobra dzięki za wszystko...
18 kwi 19:34
damorka:

no to mogłaś tak od razu napisać?
h− wysokość trójkąta
r=
h3
4=
h3
h= 12
h=
a√32
obliczysz z tego a, a jak to masz to obliczycz obw (Obw= 3a) i Pole (P=
a2√34 )
To już nic trudnego

taka spryciula sobie poradzi na pewno
18 kwi 19:37