zadanko może ktoś potrafi rozwiązać????
Agata: Piłka odbijając się od ziemi osiąga za każdym razem wysokość wynoszącą 34 poprzedniej. Za
trzecim razem osiągnęła wysokość 54 cm. Na jaką wysokość odbiła się piłka za pierwszym razem?
18 kwi 19:07
Xiaton: 216cm = 3x
72cm = x
to jest drugie odbicie, tak samo na podstawie drugiego obliczysz pierwsze
18 kwi 19:12
damorka: To jest zadanie z ciągu geometrycznego.
(an) − ciąg geometryczny
o q= 34
a3 = 54
a3 = a1 * q2
54 = a1 * 916
Po obliczeniu mamy
a1 = 96
odp. za 1. razem piłka odbiła się na wys. 96 cm.
18 kwi 19:14
Xiaton: 288 = 3x
96 = x
i to jest odpowiedź
18 kwi 19:16
Xiaton: ja tam mam kiepską pamięć do wzorów, dlatego zawsze liczę swojemu
18 kwi 19:17
damorka:
18 kwi 19:21