Iza79: czesc mam ogromną prośbę czy mi to równanie juz dawno skończyłam szkołę i nie pamiętam
jak to zrobić.dlatego bardzo proszę po kolei o jego rozwiązanie
3pierwiastek 27x1/3 do potegi 3/2x1/81 do potęgi -2=
7 gru 21:27
Mycha: nie bardzo wiem jak to ma wygladac...
7 gru 21:34
Iza79: 33√27x1/33/2x1/81-2=
wynik zapisz w postaci potęgi liczby 3
7 gru 21:56
Iza79: 33√27x(1/3)3/2 x (1/81)-2=
7 gru 21:59
Iza79: dobra wielkie dzięki za checi,pozdrawiam
7 gru 22:03
Basia:
(3*(33)1/3*3-3)/(2*812)=
(3*3*3-3)/(2*(34)2)=
(32-3)/(2*38)=
3-1/(2*38)=3-9/2
o ile całe wyrażenie 2*(1/81)-2 jest w mianowniku
jeżeli nie będzie trochę inaczej ale chodzi o cztery rzeczy:
1. 27=33 81=34
2. an*am=an+m
3. an/am=an-m
4. (an)m=anm
8 gru 12:42
%3Cpre%3E%3Cb%3EBasia%3A%3C%2Fb%3E%20%0A(3*(3%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E)%3Csup%3E1%2F3%3C%2Fsup%3E*3%3Csup%3E-3%3C%2Fsup%3E)%2F(2*81%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E)%3D%0A(3*3*3%3Csup%3E-3%3C%2Fsup%3E)%2F(2*(3%3Csup%3E4%3C%2Fsup%3E)%3Csup%3E2%3C%2Fsup%3E)%3D%0A(3%3Csup%3E2-3%3C%2Fsup%3E)%2F(2*3%3Csup%3E8%3C%2Fsup%3E)%3D%0A3%3Csup%3E-1%3C%2Fsup%3E%2F(2*3%3Csup%3E8%3C%2Fsup%3E)%3D3%3Csup%3E-9%3C%2Fsup%3E%2F2%0Ao%20ile%20ca%C5%82e%20wyra%C5%BCenie%202*(1%2F81)%3Csup%3E-2%3C%2Fsup%3E%20jest%20w%20mianowniku%0A%0Aje%C5%BCeli%20nie%20b%C4%99dzie%20troch%C4%99%20inaczej%20ale%20chodzi%20o%20cztery%20rzeczy%3A%0A1.%20%2027%3D3%3Csup%3E3%3C%2Fsup%3E%20%20%20%20%20%2081%3D3%3Csup%3E4%3C%2Fsup%3E%0A2.%20a%3Csup%3En%3C%2Fsup%3E*a%3Csup%3Em%3C%2Fsup%3E%3Da%3Csup%3En%2Bm%3C%2Fsup%3E%0A3.%20a%3Csup%3En%3C%2Fsup%3E%2Fa%3Csup%3Em%3C%2Fsup%3E%3Da%3Csup%3En-m%3C%2Fsup%3E%0A4.%20(a%3Csup%3En%3C%2Fsup%3E)%3Csup%3Em%3C%2Fsup%3E%3Da%3Csup%3Enm%3C%2Fsup%3E%0A%3C%2Fpre%3E
8 gru 12:42