piiiilne
kasia92113: Podaj równanie osi symetrii y=(x+3)2−4
jak się to liczy?
18 kwi 18:39
Wydi: p=oś symetrii
p=−3
18 kwi 18:45
kasia92113: i tylko −3 będzie
18 kwi 18:46
18 kwi 19:03
Natalia: jak masz 2 miejsca zerowe paraboli to środek ich odległości jest osią symetrii
równanie ma postać x2+6x+9−4= x2+6x+5
Δ=16
x1= −5 x2= −1 więc oś jest pomiedzy −5 i −1 więc w punkcie −3. x=−3
18 kwi 19:21
kasia92113: Ok dzięki za wytłumaczenie
18 kwi 19:37
Wydi:

Zauważ coś a szybciej to obliczysz

Zawsze jak masz obliczyć środek symetrii to liczysz p i zadanie z głowy
| | −b | |
Jeśli masz postać ogólną równania np. x2+4x−5 to p= |
| → −4/2=−2 i TYLE  |
| | 2a | |
18 kwi 19:45
Gustlik: Masz podaną funkcję w postaci kanonicznej, więc zadanie jest banalnie proste.
Dla funkcji y=a(x−p)2+q osia symetrii jest prosta o równaniu x=p − musi ona przechodzić przez
wierzchołek paraboli.
y=(x+3)2−4
Zatem p=−3 (odczytujesz ze wzoru funkcji), osią symetrii jest prosta x=−3.
19 kwi 01:29