deltoid
diana: jak obliczyc przekatne doltoidu majac podane dlugosci bokow?
18 kwi 18:37
Kejt: z tw. pitagorasa.
18 kwi 18:39
diana: nie da sie
18 kwi 18:45
Wydi: napisz całe zadanie
18 kwi 18:45
18 kwi 18:47
diana: 
/pomoze ktos?
18 kwi 18:55
diana: 
?
18 kwi 19:02
Natalia: załóżmy że pozioma przekątna to 2x, pionowa to z+y
więc z2+y2=302
y2+ x2=402
i jest takie twierdzenie że w trójkącie kwadrat wysokości równy jest iloczynowi kawałków
podstaw a u nas to będzie tak:
x2=z*y
masz 3 równania i 3 niewiadome wiec obliczysz
18 kwi 19:05
Natalia: pasi
18 kwi 19:10