matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciągi
sandra:
trzeci wyraz ciągu geometrycznego wynosi 4, a piąty wyraz tego ciągu jest równy 1. Ile wynosi pierwszy wyraz tego ciągu?
18 kwi 18:07
kalafiorowa:
a
3
=4 a
5
=1 a
3
=a
1
*q
2
a
5
=a
1
*q
4
4
a
1
*q
2
=4 ⇒ a
1
=
q
2
4
1=q
4
*
q
2
1=4*q
2
1
q
2
=
4
4
a
1
=
= 4*4=16
1
4
18 kwi 18:22