Pomocy!!! (Kamil): 1/ Prostokąt ma boki a i a + b. Jaką dł. ma bok kwadratu o obw. równym
obwodowi tego prostokąta? Czy pola prostokąta i kwadratu są równe?
2/ Gdy dł. jednego boku kwadratu zwiększono o 6 cm. wtedy jego Pole zwiększyło
się o 132 cm2. Jakiej dł. był bok pierwszego kwadratu?
7 gru 21:07
Basia:
a)
Ob=2a+2(a+b)=4a+2b
c - bok kwadratu
c=Ob/4
c=a+1/2b
P1 - pole prostokąta
P1=a(a+b)=a2+ab
P2 - pole kwadratu
P2=(a+1/2b)2=a2+ab+1/4*b2
więc oczywiście nie są równe
b)
a - bok 1 kwadratu P1=a2
a+6 - bok 2 kwadratu P2=(a+6)2
P2=P1+132
(a+6)2=a2+132
a2+12a+36=a2+132
12a=132-36
12a=96
a=96/12=8
7 gru 22:19