W zalezności od parametru m wyznacz liczbę rozwiązań równania :
Monika: W zalezności od parametru m wyznacz liczbę rozwiązań równania :
1. x 2 −3|x| = m
2. | x 2 − 4x + 3 | = m
3. x 2 −4| x | +3 = m
18 kwi 17:52
Natalia:
1. y=m
dla x≥0
y= x2 −3x
y= x(x−3)
x=0 lub x=3
Xw=(3−0)/2=1,5
Yw=f(1,5)=−2,25
dla x<0
y= x2 + 3x
x=0 lub x=−3
Xw= −1,5
Yw=−2,25
m=0 dla y∊(−∞, −2,25)
m=2 dla y∊ (0; +∞) i y=−2,25
m=3 dla y = 0
m=4 dla y∊ (−2,25; 0)
w 2. rysujesz normalnie parabolę i to co jest pod osią x odbijasz nad oś i odczytujesz
rozwiązania
a w 3 zad analogicznie do 1 tylko że obliczasz miejsca zerowe z delty później tak samo
wierzchołek i rozwiązania
18 kwi 18:23