mam jutro sprawdzian z tego wiec byłbym wdzięczny za szybka pomoc.
Marcin: log3(log2+log232)=
oraz jesli mozna:
(log215−log25)/log23
18 kwi 16:23
Biskup: 1) W nawiasie masz wpisaną samą podstawę logarytmu (log2) bez liczby logarytmowanej
2) Jest taki wzór: loga x − loga y = loga (x/y)
Więc:
log2 (15/5) / log2 3 = log2 3 / log2 3 = 1
18 kwi 16:50
Marcin: dzieki wielkie, a co z tym pierwszym
18 kwi 16:53
Marcin: dzieki wielkie, a co z tym pierwszym
18 kwi 16:54
Marcin: dzieki wielkie, a co z tym pierwszym
18 kwi 16:59
Biskup: Źle przepisałeś. Zapis log2 nie ma sensu.
18 kwi 17:17
Marcin: a sorry, jednak masz racje. Tak powinno byc log3(log216+log232)
18 kwi 17:22
Biskup: Ponieważ log2 16 = 4 , a log2 32 = 5, więc
log3 ( 4 + 5 ) = log3 9 = 2
18 kwi 17:31
Marcin: dzieki wielkie
18 kwi 17:38
18 kwi 17:56