średnia arytmetyczna
Kamilaaaaaaa: pomożcie. Zbiór 112 kg ogórków, które ważyły średnio 14 dag podzielono na dwie częśći,
odzielając większe i mniejsze ogórki. Większe ogórki ważyły średnio 15 dag, a mniejsze 10 dag.
Ile razem ważyły większe, a ile mniejsze ogórki?
18 kwi 15:54
Kamilaaaaaaa: pomożcie. Zbiór 112 kg ogórków, które ważyły średnio 14 dag podzielono na dwie częśći,
odzielając większe i mniejsze ogórki. Większe ogórki ważyły średnio 15 dag, a mniejsze 10
dag.
Ile razem ważyły większe, a ile mniejsze ogórki?
18 kwi 16:12
fsdfds:
26 lis 08:01
PW:
112 kg : 0,14 kg/szt. = 800 szt.
x − liczba mniejszych ogórków, y − liczba większych
| | ⎧ | x + y = 800 | |
| | ⎩ | x.0,10 + y.0,15 = 112 |
|
Po rozwiązaniu układu równań otrzymamy x i y.
x
.0,10 = waga mniejszych,
y
.0,15 = waga większych.
26 lis 11:59
Eta:
A ile lat ma córka ogrodnika?

Pozdrawiam
PW
26 lis 21:56
PW: Pozdrawiam Panią od Geometrii
26 lis 22:02