loczek: dlugosci bokow trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny. najkrotszy bok ma
dlugosc
2cm. oblicz pole tego trojkata.
7 gru 20:44
yoco:
2, b, c ---- tworza ciag arytm
czyli
2b = c+2 to z def . ciagu ponad to
c2 = a2 +b2 z tw. Pitagorasa
rozwiazać układ rownan i obliczyć b i c b>0 i c >0
c= 2b - 2
(2b - 2)2 = 4 + b2 czyli 4b2 -8b +4 = 4 +b2
czyli 3b2 -8b = 0 b(3b-8)=0 to b= 8/3 cm
więc c = 2*8/3 -2 c = 10/3 cm
P= 1/2*a*b P= 1/2*2*8/3 P= 8/3 cm 2
7 gru 21:04
Agula: Założenia:
(a,b,c)-ciąg arytmetyczny
a,b,c>0
a=2
a
2+b
2=c
2 bo w treści masz podane, że to Δ prostokątny
2b=a+c to z def. ciągu arytm.
Teraz układasz układ równań:
2b=2+c
4+b
2=c
2
Wyznaczasz c i podstawiasz do 2 row.
c=2b-b
4+b
2=4b
2-8b+4
-3b
2+8b=0
-b(3b-8)=0
b=0 lub b=8/3
Dla b=0 rów. jest sprzeczne z zał.
c=2*8/3-2=10/3
Odp. a=2, b=8/3, c=10/3
P.S. Jak będą jakies pytania lub niejasności to pisz, wytłumacze dokładniej

Pozdrawiam
7 gru 21:06
loczek: rozumiem juz, dziekuje
7 gru 21:18
yoco: OK

! ciesze się

tam zwróc uwagę.,że b=0 nie jest rozw. tego zad.
bo b i c ma być wieksze od zera bo to długości boków trójkata wiesz to

7 gru 21:21
loczek: tak tak, takie podstawy wiem
7 gru 22:00
yoco:
Nie zrozum mnie źle

nie chciałem Cie urazić

tylko tak przypomnieć
7 gru 22:13