prawdopodobieństwo że punkty leżą na prostej
maja: Spośród punktów o współrzędnych (x,y) gdzie x∊{1,2,3} i y∊{2,4} losowo wybrano dwa punkty.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia A że wybrane dwa punkty leżą na prostej o równaniu y=2x.
Ja to robie tak Ω=(1,2)(1,4)(2,2)(2,4)(3,2)(3,4)
A=(1,2)(2,4)
P(A)=2/6 ale w odpowiedziach jest 1/15 i nie wiem za bardzo jak to rozwiązac..
18 kwi 15:24
Biskup: Ja też tak mam. Błąd w odpowiedziach musi być.
Być może autor obliczył Ω z dwumianu Newtona (6 po 2), co jest błędne, gdyż kolejność
współrzędnych ma znaczenie.
18 kwi 17:01
Bogdan:
Nie błędu. Jedną prostą tworzy każda para punktów. Ile prostych, a więc ile par punktów można
| | | |
utworzyć z 6 punktów? Odpowiedź: z 6 punktów można utworzyć | = 15 prostych. |
| | |
Z tych 15 prostych tylko jedna przechodzi przez punkty (2, 1) i (2, 4).
18 kwi 17:24