matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prostokąt i kąty.
miśka:
W prostokącie przekątna ma 12 cm i tworzy z dłuższym bokiem kąt 30 stopni. Oblicz pole tego prostokąta.
18 kwi 15:20
pani:):
Dane: d=12 b=? a=? kąt α=30stopni z rys widac ze b jest wysokoscia trójkata rownobocznego wiec b=d
√
3
/2 2a=d a=d/2 b=6
√
3
a=6 P=a*b P=36
√
3
18 kwi 15:37