romb i przekątne
aaaaa: Pole rombu jest równe 24 cm2. Oblicz długość przekątnych tego rombu, jeśli wiesz, że długość
jednej z nich jest równa 0.75 długości drugiej. a
18 kwi 15:17
rozalia: Dane:
e=x
f=0,75x
P=24 cm2
Szukane:
e=?−−−−−−−−−−−−>długość jednej przekątnej
f=?−−−−−−−−−−−−−>długość drugiej przekątnej
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
P=e*f2
24=x*0,75x2 (obie strony mnożymy przez 2)
48=0,75x2
x2=64
x=8 −−−−−−−−−−−−−−−>długość jednej przekątnej
0,75x=0,75*8=6 cm−−−−−−−−−>długość drugiej przekątnej
Spr.
P= 8*62=48:2=24
L=P
18 kwi 20:26